Praktijk voor bewustwording en innerlijke rust.
Praktijk voor bewustwording en innerlijke rust.

Tanja’s blog: Emotie is energie

#001 – Blog Chi by Tanja – oktober 2022

Emotie of in het Engels ‘emotion’ staat voor e-motion en betekent energy in motion; energie in beweging. Emoties willen graag in beweging zijn en vrijuit ervaren worden. Niet alleen fijne emoties zoals vrolijkheid of een geluksgevoel, maar juist ook de minder leuke emoties zoals angst, boosheid of verdriet. 

Vaak hebben we de neiging om emoties niet te willen ervaren of weg te duwen. Dat is ook logisch, als je heel angstig of gestrest bent is het fijn als dat snel weer over gaat. 

Maar het wegstoppen of negeren van emoties of het veel te lang blijven hangen in een emotie kan ervoor zorgen dat ze zich vastzetten in je lijf. 

Je bent niet je emotie

Je bent je emotie niet, je voelt je emotie… 

Het is maar één woordje, maar dat maakt een groot verschil. Voel je dat… als je dat hardop zegt: ik ben boos of ik voel boosheid? Het is een wezenlijk verschil.

Emotie in 90 seconden in balans

Wist jij dat als je een emotie ervaart dat je die in 90 seconden verwerkt kan hebben? 

Dat is kort hè… Vaak vechten we ertegen, stoppen we het weg, we mogen soms niet verdrietig zijn, boosheid duurt vaak ook langer omdat we boos blijven op iets of iemand en niet begrijpen waarom iets ons is overkomen of dat iemand ons iets heeft aangedaan. 

Als je een emotie voelt en je met je hele bewustzijn bij de emotie blijft, hem aankijkt, doorvoelt en de emotie er volledig mag zijn, dan verwerk je deze binnen 90 seconden.  

Duurt een emotie langer dan 90 seconden? Dan ben je er met je gedachten mee aan de haal gegaan. Je gedachten vinden er wat van en je voelt weerstand en je wilt onderzoeken wat er aan de hand is. Soms wil je de emotie wegstoppen omdat het onprettig voelt of je gaat helemaal op in deze emotie. Je gedachten proberen de emotie onder controle te krijgen. 

Probeer het maar eens uit, volgende keer als je bijvoorbeeld irritatie ervaart (of een andere emotie): adem naar je buik… ervaar wat je voelt. laat de irritatie er zijn, het is helemaal oké om deze irritatie nu te ervaren. Voel wat er gebeurt!

Je emotie zal veel minder intens zijn en misschien zelfs niet meer gevoeld worden. Dat is zoveel fijner dan dat je helemaal in die irritatie opgaat en er uren last van hebt. 

Inspiratie voor dit blog komt van meerdere bronnen op internet en uit het boek The Invitation van Juno Burger. Dat boek is een echte aanrader om te lezen. Spreekt deze tekst je aan en wil je meer weten? Dan raad ik je aan om lid te worden van The Invitation Community op Facebook. Daar begeleidt Juno de eerste 7 dagen van elke maand deze community en daagt hij je uit om een paar keer per dag een oefening te doen. In begeleidende filmpjes geeft hij uitgebreide en verdiepende uitleg.  

Wil je meer blogs lezen? Houd mijn instagram in de gaten of check mijn blog pagina.

Liefs Tanja Gepken

Chi by Tanja – Praktijk voor bewustzijn en innerlijke rust.